Informatie

Salzburgerland en omgeving

Ons chalet leent zich zeker in de zomer voor een echte topvakantie in Oostenrijk


Salzburg is een van de kleinere provincies van Oostenrijk, maar ondanks zijn grootte is het één van de belangrijkste toerisme regio’s. Toeristen van over de hele wereld komen deze unieke regio bezoeken die met name bekend staat om zijn mooie natuur die het National park Hohe Tauern vormt en het oude stadscentrum van Salzburg dat in zijn geheel is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Salzburgerland heeft een lange culturele traditie, Wolfgang Amadeus Mozart vormt het hoogtepunt van de klassieke muzikale traditie. Deze traditie wordt nog in ere gehouden door de Mozarteum Universiteit en Salzburger festival. De universiteit Mozarteum heeft in zijn aanbod naast vele opleidingen voor strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, tokkelinstrumenten en slagwerk, de studierichtingen concert en muziekpedagogiek en ook een gerenommeerde opleiding voor theater. Het hoofdgebouw van de universiteit Mozarteum is nu het oude Borromäum in de buurt van de tuin van het barokke slot Mirabell uit 1606 in de Rainerstraat. Na omvangrijke restauraties werd het gebouw in september 2006 heropend.

Het zomerfestival werd voor de eerste keer gehouden in 1877. In 1910 werd de uitvoering ervan voor een periode van 8 jaar gestaakt. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd het festival opnieuw gestart en trekt jaarlijks duizenden kunstliefhebbers over de hele wereld. Niet alleen de muziek maar vooral de theaterevenementen vormen de basis voor de wereldwijde reputatie van dit festival. Een van de belangrijkste attracties is de jaarlijkse theatervoorstelling op het plein van de Kathedraal van het mysterie “jedermann” met op de achtergrond de overweldigende Salburgse kathedraal.

Bezienswaardigheden in Salzburgerland
Voor wie de deelstaat Salzburg beter wil leren kennen kan een aantal leuke bestemmingen bezoeken. Van ijsgrotten tot kastelen en paleizen, voor ieder wat wils. Hieronder volgt een kleine impressie van de mogelijkheden voor het ervaren van de natuurlijk en cultuur in de regio Salzburg.

Het Salzburger Freilicht museum
Het Freilicht openluchtmuseum ligt op 10 km van de stad Salzburg midden in het natuurgebied Großgmain Unterberg. Hier staan 70 opnieuw opgetrokken oorspronkelijke gebouwen, authentieke boerderijen en geurige kruidentuinen. Een verscheidenheid aan materialen en producten zal u kennis laten maken met de vele landelijke tradities en u begeleiden door de zes eeuwen van Salzburg.

IJsgrotten
Deze grotten zijn ontstaan door ondergronds water dat ze miljoenen jaren lang heeft uitgesleten. Deze grotten zijn verijzeld, waardoor het unieke ijsgrotten systeem is ontstaan. Het grottensysteem strekt zich uit over maar liefst 40 km. Bezoekers krijgen net als 100 jaar geleden carbide lampen uitgedeeld, de indrukwekkende ijsfiguren worden door de gids extra belicht. Tijdens de rondleiding ligt de nadruk vooral op het natuurlijke behoud van dit natuurwonder.

Wandelen in het Salzburgerland
Het Salzburgerland staat met name bekend om zijn uitgebreidewandelmogelijkheden. Het landschap bestaat uit glooiende heuvels rondom de meren en groene bergen met steile toppen. Het Salzburgerland kent ruim 7200 km gemarkeerde wandelwegen waarvan 30% beschermt natuurgebied is. In de zomer zijn ruim 50 kabelbanen in werking waardoor ook wandelingen in het hooggebergte mogelijk zijn. Tot slot is er een aantal autovrije dalen waarin wandelbussen worden ingezet, dit maakt de wandelervaring compleet.

GroßGlockner
Een bezoek aan de GroßGlockner, de hoogste berg van Oostenrijk mag uiteraard niet worden overgeslagen. Het is de droom van elke bergwandelaar om ooit een keer op deze gipfel, ook wel “het dak van Oostenrijk” genoemd, te kunnen staan. In 1800 is de GroßGlockner voor het eerst beklommen door een groep wetenschappers, diverse pioniers en berggidsen. Bij deze tocht is ervaring met het lopen op stijgijzers op steile terreinen vereist. Daarbij dient men kennis te hebben van deze tocht waardoor u deze dus het beste kunt maken onder begeleiding van een gids. Ook deze tocht kunt u o.a. boeken via het ‘VVV (Tourismusverband) Neukirchen’

Fietsen in het Salzburgerland
Het Salzburgerland beschikt over 6000 fietsroutes en moutainbike trajecten. De routes verschillen van makkelijke routes voor gezinnen tot meerdaagse fietstochten voor ambitieuze wielrenners. De fietsroutes van het Salzburgerland zijn aangesloten bij de Tauern-, Mozart- en Salzkammergutfietsroute.

Salz- en Seen-route
Deze fietsroute loopt langs meren en zoutmijnen en is een van de mooiste routes voor gezinnen met kinderen. Tijdens deze route kunt u het mooie heuvellandschap afgewisseld met bergmeren ervaren. De route loopt via fietspaden en wegen met weinig verkeer door het Tennengause Salzachdal en het Salzburgse Alpenvoorland. De route heeft een totale lengte van 170 km en heeft een totaal hoogteverschil van 620 m.

Kijk op de site voor meer informatie over een geweldige wintersportvakantie in ons chalet in Oostenrijk.